Sehän käy saht iloo ja suruu
Sahti yhdistää menneisyyden ja nykyisyyden, luonnon ja käsityön, arjen ja juhlan. Se on pala suomalaista kulttuuria, jota kannattaa kokeilla. Kippis.
Perinteinen suomalainen suodattamaton pintahiivaolut
Sahdin valmistuksessa käytetään etupäässä ohra- ja/tai ruismaltaita (joskus myös kauraa ja vehnää) sekä katajaa, joka antaa sille sen ominaisen maun ja aromin. Joskus mausteena käytetään myös humalaa. Sahti eroaa tavallisesta oluesta myös hiivan suhteen. Sahdin valmistuksessa käytetään tuorehiivaa, josta sahtiin tulee erityisen hedelmäinen, hieman jopa hapan maku.
Sahti juoraan kaikki,<br />ruokaa saa jääräkki,<br />sano Pönttöne talkois.
Osa suomalaista kulttuuriperintöä
Vaikka sahtia juotiin arkisinkin, on se perinteisesti kuulunut tärkeisiin juhlahetkiin, kuten häihin ja muihin pitoihin. Sahdista humaltuminen liittyi aina juhlaan: humala toi juhliin hilpeyden, joka erotti arjen juhlasta. Arkisin juotiin laimeampaa sahtia heinätöissä tai ihan aterialla, koska juhlien ulkopuolella humaltumista ei katsottu hyvällä.
Suomen sahtialueet
Pääkaupunkiseutu ja Jyvässeutu ovat alueita, joissa sahtiperinteitä on viime vuosina onnistuneesti elvytetty. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla.
Sahti-nimen alkuperä
Paikalliset porvarit ostivat sahtia talonpojilta Hämeestä asti. Juoma kaadettiin tynnyreihin, joissa oli pohjalla tuoreita marjoja. Sahti sai uutta makua ja ehkä jatkokäytettäkin. Ruotsalaisten saft eli mehu on näin ollen sahti-sanan taustalla.
Yhteystiedot
Suomen Sahtiseura
Liesontie 554
16900 Lammi
Sihteeri
Sirpa Kääriäinen
040 596 1921
sirpa.kaariainen@sahti.fi